Incredibil: Toti directorii din ANAF au sanse mari sa fie anchetati pentru abuz in serviciu

03Feb 15:26 2017 de brailei.ro Tipareste Articolul

Asa cum am informat in articolul Termenul de depunere a declaratiilor fiscale va fi prelungit pana pe 27 Ianuarie creanţele fiscale administrate de organul fiscal central cu scadenţa şi/sau termenul de depunere a declaraţiilor fiscale se împlinea la data de 25 ianuarie 2017, sunt scadente şi/sau se declară până la data de 27 ianuarie 2017 inclusiv.

Cu toate acestea foarte multi contribuabili s-au plans de faptul ca impotriva lor a fost inceputa executarea silita desi au declarat si achitat obligatiile fiscale aferente lunii decembrie 2016 in data de 27 ianuarie 2017.

Problema nu ar fi primirea unei simple somatii care va ramane de altfel singurul act de executare, problema este ca pentru transmiterea unei astfel de somatii sa cheltuiesc nejustificat bani publici cu:

  • salariile functionarilor implicati in aceasta activitate (personal de executie, sef organ de executare sau personal administrativ);
  • cheltuieli materiale (hartie, consumabile ptr. aparatura electronica, plicuri)
  • cheltuieli cu posta (scrisoare recomandata cu confirmare de primire;

La un calcul sumar, costurile pentru transmiterea unei somatii se ridica la cca. 5 lei / contribuabil in conditiile in care preturile care stau la baza acestei evaluari le-am redus cu 50% fata de pretul de piata.


Potrivit Registrului Comertului, la 31 decembrie 2016, in Romania erau 808878 de firme active. 
Presupunand ca doar 50% din aceste firma au declarat si platit taxele aferente decembrie 2016 la data de  27 ianuarie 2017 rezulta o cheltuiala inutila "bani care s-au dus pe apa sambetei" de 2022195 ron sau 450000 de euro.

Potrivit definitiei infractiunii de abuz in serviciu agreate de DNA si Parchetul General toti sefii organelor de executare pot fi acuzati de DNA, oricand, deoarece:

  • au indeplinit un act defectuos, in sensul ca au inceput executarea silita prin semnarea somatiilor fara temei;
  • au cauzat o vatamare (n.n. cat de mica, nu conteaza) a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice (patronul nu a putut sa doarma ca i-a transmis ANAF somatie)! 

Potrivit Ordonantei Iordache (cea hulita doar de 0.8 % din cei care au votat in 2016 la parlamentare) aceste persoane, pe buna dreptate, nu mai pot fi acuzate de abuz in serviciu deoarece:
  • fapta trebuie sa fie facuta "cu stiinta" ori ei au semnat aceste somatii "fara stiinta" deoarece cei cu drepturi de administrator ai softului ANAF au uitat sa modifice scadenta de la 25 la 27 ianuarie;
  • nu au cauzat o vătămare gravă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane (daca patronul nu a putut dormi din cauza somatiei, este asa grav?)

Ramane intrebarea: Cine plateste? 


Este treaba sefului ANAF sa cerceteze, sa aplice sanctiuni administrative, sa impute pe cale administrativa paguba celor vinovati sau sa sesizeze organele de cercetare penala daca cei care aveau obligatia de a modifica data scadenta in softul de evidenta pe platitor sunt in conflict de interese cu Posta Romana (distribuitorul de corespondenta), cu furnizorii de hartie, consumabile ptr. imprimante, etc.  "Taguri" articol:

Comentarii