Primarii din Braila vor sa stie diferenta dintre legalitate si oportunitate!

Intalnire primari PSD si ALDE
20Feb 11:35 2017 de brailei.ro Tipareste Articolul

Liderii PSD s-au intalnit astazi cu primarii, inclusiv cei din Braila, si le-au comunicat ca DNA trebuie sa ancheteze legalitatea actelor intocmite si nicidecum oportunitatea acestora. Liviu Dragnea a dat exemplu Ordonantei 13 a lui Iordache, ordonanta a carei legalitate a fost constatata de Curtea Constitutionala insa este anchetata de Directia Nationala Anticoruptie din punct de vedere al oportunitatii.

Nu mai putin de 550 de primari si viceprimari s-au intalnit astazi la Palatul Parlamentului cu Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Problema istorica, ridicata de edili ori de cate ori au avut posibilitatea a fost cea a legislatiei intortocheate si neclare! Nu stiu ce au voie sa faca sau sa nu faca? Acestia au reclamat faptul ca sunt peste 20 de mii de legi in Romania si ca acestea, nu de putine ori se cam bat cap in cap.

Acestia au solicitat ca este necesar sa se adopte Codul incompatibilitatilor si sa se delimiteze foarte clar, prin lege, oportunitatea de legalitate. Daca legalitatea, tine de incalcarea unei legi, oportunitatea tine de un mandat politic primit de alesii locali de la alegatori. Aceasta nedelimitare intre legalitate si oportunitate a dus la situatia in care foarte multi primari se tem sa ia decizii! Trebuie sa inteleaga toat lumea ca administratia publica trebuie sa iasa din aceasta forma de paralizie.

De altfel, Curtea Constitutionala, cand a admis ca "abuzului in serviciu" nu este constitutional decat daca abuzul este savarsit prin incalcarea unei legi sau ordonante,  a avut in vedere eliminarea termenului "defectuos" care nu este definit in Codul Penal deoarece termenul defectuos "creează premisa aplicării legii penale ca rezultat al unor interpretări sau aprecieri arbitrare". Totul despre abuzul in serviciu aflati in articolul Noua forma a infractiunii de abuz in serviciu.

Comentarii