Laura Codruta Kovesi pune presiune pe Guvernul Grindeanu

Kodruta Kovesi vs Guvernul Romaniei
20Feb 12:15 2017 de brailei.ro Tipareste Articolul

Update: In cca 2 ore fostul ministru al justitiei Florin Iordache va fi audiat de DNA!

Comunicat DNA : La Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare. 

Procurorii DNA au solicitat de la Ministerul Justitiei lista persoanelor care au lucrat la redactarea Ordonantei Iordache. 

DNA ar fi solicitat și înregistrările video ale camerelor de supraveghere de la Ministerul Justiției, după ce ar fi fost deschis un dosar penal in rem. 

Se prefigurează punerea sub acuzare a celor sau a unora dintre cei care au lucrat la elaborarea respectivei Ordonanțe de Urgență.  Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a ajuns astazi dimineată la CSM si a confirmat existenta unui dosar penal, în legătură cu emiterea ordonantelor de modificare a codului penal.

Presedintele Klaus Iohannis, intrebat despre acest dosar: "Am luat la cunostinta din presa"! Comunicat Ministerul Justitiei:

În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse. 

Prin aceeași adresă Direcția Națională Anticorupție a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative.

Conform adresei documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție. 

Față de acest demers Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea Ministerului Justiției în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. 

Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale. 

Totodată, Ministerul Justiției precizează faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și infirmă toate informațiile vehiculate recent în spațiul public pe această temă.

  "Taguri" articol:

Comentarii