Guvernul a modificat Codul penal si Codul de procedura penala

01Feb 03:47 2017 de brailei.ro Tipareste Articolul

Guvernul României a emis aseara Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 92 din 2017.

Declaratii Ministrul Justitiei, Florin Iordache:

La prima lege, cea care vizează grațierea unor pedepse, am eliminat, așa cum a şi fost în proiectul inițial, şi nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului. 

Cea de-a doua măsură, cea care vizează Legea 254 privind executarea pedepselor, este o inițiativă a vechiului guvern pe care am aranjat-o şi am pus-o în concordanță cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi ușor aplicată, astfel încât este vorba de recursul în compensare, la fiecare zece zile, cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de niște condiții deosebite, practic, câștigă câte o zi, deci, practic, la o lună, câștigă trei zile. Repet, este o inițiativă a vechiului guvern, pe care noi am pus-o în concordanță cu observațiile pe care le-au făcut cei de la ANP.

Practic, prin această ordonanță de urgență am făcut şi am pus în concordanță deciziile Curţii Constituționale, care, repet, trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament. Şi în aceste condiții, am ţinut cont de observaţiile, de sugestiile şi, repet, de hotărârile pe care le-a dat Curtea Constituțională.

Comentarii