Ce acte sunt necesare pentru casatorie in Braila?

07Noi 00:00 2015 de brailei.ro Tipareste Articolul
Casatoria in sine este un moment decisiv din viata unui cuplu. Este legamantul care legalizeaza in scris relatia dintre cei doi. Si cum viata intreaga ne face sa ne lovim de acte si birocratie, inclusiv momentul demersului spre casatorie se loveste de barierele impuse de lege in ceea ce priveste documentatia pentru dosarul depunerii actelor pentru casatorie.

Tinerii care vor deveni sot si sotie trebuie sa faca cateva drumuri, si nu putine, pentru a-si legaliza relatia. Inainte de a spune DA in fata primarului, sau a unui reprezentant al legii, inainte de a spune DA in fata Domnului, cuplul trebuie sa isi uneasac fortele si sa depuna actele pentru casatorie.

Pasi ce trebui urmati:

1. declaratie de casatorie care se face personal, de către viitorii soţi, in scris, la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre ei;
Se mentioneaza dorinta celor doi de a se casatori, faptul ca au luat cunostinta de statea sanatatii lor si numele de familie pe care il vor purta in timpul casatoriei; casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria.

Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.

2. acte necesare:

- actul de identitate;

- certificate de naştere, in original şi in copie;

- certificatul medical privind starea sănătăţii.

Certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători;

COMPLETAREA CERTIFICATULUI MEDICAL SA SE FACA CU LITERE DE TIPAR.

- un plic timbrat autoadresat (timbre fiscale)

2. Ofiţerul de stare civilă este obligat să confrunte datele inscrise in declaraţie cu actele prezentate, iar semnarea declaraţiei se face in prezenta sa.

Căsătoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile, in care se cuprind atat ziua cand a fost făcută declaraţia de căsătorie, cat şi ziua in care se oficiază căsătoria.
(2) In cazul prevăzut de art. 38 alin. (3), termenul de 10 zile se socoteşte de la data cand s-a primit declaraţia la primăria unde urmează a se incheia căsătoria.
(3) După expirarea termenului de 10 zile, căsătoria se poate incheia numai pană la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale. In cazul expirării termenului de valabilitate a acestora, viitorii soţi sunt obligaţi să depună noi certificate medicale referitoare la starea sănătăţii lor.

DEPUNERE ACTE BRAILA

La sediul Serviciului Public Comunitar Judeţean pentru Evidenţa Persoanelor Brăila:

Adresă: Brăila, B-dul Al. I. Cuza nr. 134, cod poştal 810003, jud. Brăila, www.evpopbr.ro.
Telefon: 0239-611.645; Fax: 0239-626.269

Program de lucru cu publicul:

Luni
Stare civilă.
- 08:30 - 12:00 - Primiri acte pentru căsătorie şi înregistrări decese.
- 12:00 - 13:00 - Primiri acte nou-născuţi, căsătorii şi înregistrări decese.

Marţi:
Stare civilă.
- 08:30 - 12:00 - Primiri acte pentru căsătorie şi înregistrări.

Miercuri:
Stare civilă.
- 15:00 - 16:30 - Eliberări acte nou-născuţi şi oficieri căsătorii.

Joi:
Stare civilă.
- 15:00 - 16:00 - Primiri acte pentru căsătorie.
- 16:00 - 18:30 - Primiri acte pentru căsătorie, primiri cereri de divorţ, eliberare certificate de divorţ.

Vineri:
Stare civilă.
- 13:00 - 14:00 - Oficieri căsătorii.

Sâmbătă şi Duminică:
Stare civilă.
- 09:00 - 11:00 - Oficieri căsătorii (inclusiv în zilele declarate sărbători legale).  "Taguri" articol: