Martisorul de 2013 vesteste un nou inceput

01Mar 08:55 2013 de brailei.ro Tipareste Articolul
Un nou inceput, o trezire a naturii, o alta perspectiva a vietii se deschide o data cu sosirea primaverii, vestita prin traditionalul Martisor. Martisorul are in spate mai multe povesti, toate rezumandu-se la ideea de renastere a naturii.

Miturile vorbesc despre o lupta dintre un tanar curajos care a eliberat Soarele, de o lupra a primaverii cu iarna, insa originile sarbatoririi martisorului nu sunt cunoscute exact. Romanii si bulgarii, aromanii si megleno-romanii au in traditia loc prezenta Martisorului, respectiv a Martenitei.

Lasand la o parte subnstratul istoric, cert este ca sarbatorirea Martisorului aduce zambete pe fetele fetelor ce primesc ata rosie si alba langa un martisor, o ciocolata sau flori, baietii din Moldova sunt si ei purtatori dar si primitori de martisoare, traditia locala fiind aceea ca fetele sa daruiasca tinerilor flacai.

Fie ca sunt purtate doua saptamani sau pe intreaga durata a lunii martie, martisoarele impodobesc trupul si sufletele cu daruirea vestirii primaverii, renasterii naturii, a unui nou inceput.  "Taguri" articol:

Comentarii