Politia avertizeaza: infractorii te pot cunoaste mai bine decat crezi

17Apr 13:52 2014 de brailei.ro Tipareste Articolul
Marti, 15 aprilie 2014, s-a lansat campania de prevenire „INFRACTORII TE POT CUNOAŞTE MAI BINE DECÂT CREZI”. Aceasta a fost susţinută de reprezentanţi ai Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R., precum şi de reprezentanţi ai Groupama Asigurări. 
 
Campania „INFRACTORII TE POT CUNOAŞTE MAI BINE DECÂT CREZI” se va desfăşura în perioada aprilie- septembrie 2014, la nivel naţional, şi are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor şi tâlhăriilor.

Activităţile circumscrise acestei iniţiative vor viza transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi stabilirea unor întâlniri ale poliţiştilor de prevenire cu beneficiarii acestui proiect.

Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, vor fi distribuite la nivel naţional 150.000 de flyere cu recomandări preventive şi 5.000 de afişe, care vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice aglomerate.

De asemenea, pentru promovarea mesajelor preventive, vor fi realizate un microsite, un clip video, care va fi distribuit prin reţeaua internet, un spot video realizat de o trupă umoristică, iar 18 imagini reprezentative, vor fi distribuite prin reţelele de socializare.

Totodată, în vederea diseminării mesajelor destinate prevenirii tâlhăriilor, furturilor din locuinţe şi a furturilor de şi din auto, se vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă: asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale.

Pe parcursul întâlnirilor, vor fi prezentate o serie de măsuri de prevenţie privind protejarea patrimoniului propriu. De asemenea, pentru ca mesajul campaniei să ajungă la cât mai multe persoane, se vor organiza acţiuni de informare în zone cu aflux mare de cetăţeni.

Groupama Asigurări este alături de Inspectoratul General al Poliţiei Române în acţiunile de prevenţie adresate cetăţenilor. Parteneriatul dintre cele două instituţii este unul de durată şi a început în urmă cu 4 ani, iar proiectele derulate împreună au arătat importanţa acestor acţiuni. Prin intermediul campaniei „INFRACTORII TE POT CUNOAŞTE MAI BINE DECÂT CREZI”, cei vulnerabili vor afla cum să nu devină victimele ale infracţiunilor.

Informaţii de background:
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, infracţiunile contra patrimoniului sunt favorizate de factori socio-economici (şomajul, lipsa unor soluţii de reintegrare socială, degradarea mediului educaţional şi legislativ). La acestea se adaugă lipsa reacţiei publice la comiterea unor astfel de fapte şi tratarea cu superficialitate a măsurilor de protecţie recomandate de poliţie.

Scăderea infracţiunilor contra patrimoniului este dată, în principal, de trendul descendent al faptelor de furt şi tâlhărie.

Furtul prezintă o scădere de 1,68%, în anul 2013 fiind sesizate 3.575 infracţiuni de furt, cu 61 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut (3.636).              
         
Cele 3.575 infracţiuni de furt sesizate în anul 2013, reprezintă 53,45% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului (6.688 infracţiuni).

Volumul infracţiunilor de tâlhărie sesizate în anul 2013 a scăzut cu 18 infracţiuni la 100.000 locuitori, de la 32 în anul 2012 la 13(40,62%).

Caracteristica infracţiunilor de furt în anul 2013 este reprezentată de o creştere a infracţiunilor de:                     
- furt din societăţi comerciale (516 infr.), 40,31%(208 infr.) sunt furturi de pe rafturi (în timpul programului), acestea înregistând o creştere de 77,77% faţă de anul 2012(117 infr.), din care 98,98% în urban(+97 infr.).   
- furt din buzunare, genţi, poşete etc.: +8,10%, din care 9,90% în mediul urban;
- furt de componente din exteriorul auto: +20,43%, din care 27,38% în mediul urban;

Scăderi s-au înregistrat la:
- furt din societăţi comerciale prin efracţie: -10,17%
- furt din autovehicule: -21,87%  din care -28,86% în mediul urban;
- furt de animale total: -14,57%;
- furt de păsări total: -5,50%.

Tâlhăria prezintă o scădere cu 58, 41 %, fiind sesizate în anul 2013, 47 de infracţiuni, cu 66 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut (113).                       
Din totalul infracţiunilor de tâlhărie sesizate, 17 au fost săvârşite prin smulgerea obiectelor.





  "Taguri" articol:

Comentarii