Spectacol de marionete de Zilele Brailei

31Iul 16:24 2013 de brailei.ro Tipareste Articolul
Teatrul de Papusi Braila ofera, in cadrul manifestarilor dedicate Zilelor Municipiului Braila, un spectacol de marionete.

Florin Chirpac, managerul institutiei brailene, ne-a declarat ca nu a ales intamplator Gradina Publica si Piata Poligon ca loc de intalnire cu spectatorii; poate farmecul zonelor si magia povestilor sa determine tanara generatie, obisnuita cu tablete, telefoane de ultima fita si filme 3D sa descopere pesonajele, povestea binelui si a raului, si de ce nu, sa descopere actorii, oamenii vesnic tineri, pusi pe sotii si dispusi sa spuna oricand o poveste.

Si mai trebuie sa stiti ca dupa ce asteapta linistite in dulapul lor, papusile din spectacol sunt nerabdatoare sa se reantalneasca cu copiii vineri, 16 august 2013, in Piata Poligon la ora 17.30 si sambata, 17 august 2013, in Gradina Publica la aceeasi ora.

" Două vorbe măiestrite despre capra cu trei iezi
Sau pentru mic şi pentru mare să vezi capra la plimbare

    A fost odată ca niciodată un sat care se numea Humuleşti...
Şi astăzi acolo soarele răsare ca acum 100 de ani. Cocoşii trâmbiţează în toate dimineţile mai-mai să spargă cerurile iar găinile – gospodine fac ouă direct cu ştampila pe ele ca să poţi şti că nu sunt stresate şi poţi să le faci fără grijă omletă. Nu cred că se mai  găsesc punguţe cu doi bani în praful drumurilor pentru că astăzi satul este asfaltat. Bojdeuca sa simplă contrastează puternic cu vilele masive ridicate peste noapte de îmbogăţiţii zilei. Locuitorii arareori se mai îmbracă în costumele tradiţionale şi toată lumea cumpără de la market. Tineretul pleacă mai rar la praşilă, mai toată ziua stă pe  televiziuni ori pe net.
Numai  spiritualitatea lui Creangă a parcurs drumul de la naţional la universal  aruncând profunzimea gândirii sale în cele patru zări. Din cărţi, de pe internet, ori din spectacole oameni ce vorbesc limbi diferite  află poveştile sale şi le pun în rând cu cele ale lui Turgheniev, Charles Perrault, Slavici, Andersen, Tagore, fraţii Grimm.
    Povestea clasică o cunoaşte toată lumea, iar dacă mai sunt unii care au trecut de 50 de ani, sunt la pensie şi nu ştiu povestea... nu le rămâne decât să se dea cu gipanurile lor, să se laude cu conturile lor şi să le cânte Guţă că la noi în spectacol cântă lupul, cântă capra, cântă toată lumea, dar nu manele!
    Şi tot aici putem recunoaşte universul satului românesc transpus într-o zonă de poveste în care clasicul lup, la fel ca în toate poveştile lumii, după ce acţionează negativ este pedepsit exemplar. Şi astfel copilul învaţă că dacă pe vremuri  îl plesneai la vreme şi îndestul pe cel rău aveai posibilitatea să ajungi în vreo carte cu poveşti, iar dacă faci asta în contemporaneitate ajungi direct pe prima pagină a ziarelor.
    Oricum, una peste alta, se respectă formula „binele învinge răul” deşi mai înainte binele stă la masă cu răul... dar asta-i altă poveste.
    Trebuie să ştiţi că în această clasică montare ieduţii nu butonează frenetic la calculator, ca orice copil din ziua de azi, aşteptând să-i pice tema gata făcută de pe nu ştiu ce site, ci aşteaptă inocenţi să audă clasica formulă: „trei iezi cucuieţi uşa mamii descuieţi”,  ceea ce se şi întâmplă, numai că nu capra cea împovărată de grijile cotidiene o rosteşte, ci lupul cel înfometat, şi de aici povestea îşi urmează cursul... Iar dacă vreţi să ştiţi mai multe, veniţi şi voi la spectacol!  De ce să mai veniţi la un spectacol la care toată lumea cunoaşte libretul? Uite de ce: printr-o simplă juxtapunere a prezentului-imaginativ a lui Creangă cu realitatea de astăzi constatăm că umanitata bate pasul pe loc şi nu am învăţat nimic din poveştile trecutului... poate tânăra generaţie cu telecomanda în mână şi telefonul lipit de ureche, oripilată de atitudinea indecentă a lupului să încerce să-i păstreze acelaşi păr dar să-i schimbe năravul, ca să mai schimbăm şi pe la noi poveştile... altfel...
    Şi mai trebuie să ştiţi că după ce au aşteptat liniştite în dulapul lor, unde se odihnesc şi-şi fac siesta artistică după orice spectacol, dragi brăileni, păpuşile din spectacol , capra, iezii, lupul, freamătă de nerăbdare să se întâlnescă din nou şi din nou cu voi. La fel şi noi, cei din spatele paravanului.
    Vă iubim şi vă aşteptăm la spectacol!
Şi am încălecat pe o şa şi v-am dus cu capra aşa....... "
 
Evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Braila au loc in perioada 14 - 18 august 2013.
  "Taguri" articol:

Comentarii