ANAF este, indirect, complice la marea evaziune fiscala!

17Ian 18:11 2017 de brailei.ro Tipareste Articolul

Cei mai "predispusi/tentati" sa faca evaziunea fiscala "la nivel mare" sunt, de regula, marii platitori de TVA, contribuabilii cu marja mare de profit si, o categorie aparte, "intreprinzatorii" care pur si simplu nu doresc sa plateasca impozite si taxe!

Cele mai ingenioase (cred unii) metode de a eluda obligatiile catre stat sunt: inregistrarea de achizitii nereale (ptr reducerea TVA de plata) sau de cheltuielie nereale (ptr diminuarea impozitului pe profit). 

Ne referim la inregistrarea de achizitii sau cheltuieli nereale de ordinul a zeci si sute de mii de ron, nu la "3 bonuri de benzina" decontate de patron!

Stiti foarte bine cazurile de mare evaziune fiscala in care firme din domeniul IT care au o marja foarte mare de profit s-au gandit sa achzitioneze "in prostie" servicii de programare de la firme din zone "greu accesibile chiar si Politiei Romane", firme ale caror administratori si/sau salariati nu aveau mai mult de 8 clase (daca le aveau si pe acelea).

Sunt bine cunoscute cazurile de evaziune fiscala in domeniul comertului cu cereale care au drept scop diminuarea TVA de plata! Firmele care achizitionau cereale "direct din camp" sau nu declarau productia agricola real obtinuta, nu puteau vinde unei multinationale fara documente legale! In conditiile in care "daca nu intra, nu are de unde sa iasa", evazionistii au apelat la inregistrarea de achizitii "fictive".

Mai mult, in practica (inclusiv judecatoreasca) s-a vehiculat ideea de "Cumparator de buna credinta" potrivit careia, orice detinator de factura fiscala poate invoca acest statut! Da, se poate invoca buna credinta daca operatiunea este reala!

Adeptii acestor metode: Ori sunt prosti ori se cred prea destepti! 

Daca in anumite cazuri, se aplica dictonul "prostia se plateste", in cazul celor ce se cred "destepti" lucrurile nu stau chiar asa!

Deoarece nu suntem platiti de ANAF, nu vom detalia toate metodele de verificare (cu toate ca ar fi dat de gandit adeptilor fenomenului si poate nu ar mai fi cercetati penal) , insa, cu argumentele de mai jos, afirmam ca ANAF este, indirect, complice la marea evaziune fiscala!

A fost implementata Declaratia 394 (care in ultimul timp "da batai de cap" la toate firmele furnizoare de softuri de contabilitate), declaratie care trebuie depusa atat de achizitor (cel ce vrea sa-i traga-n piept pe ANAF-isti) cat si de "Furnizorul fictiv"!  Chiar daca "Furnizorul fictiv" depune Declaratia 394, ANAF-ului i-ar fi sufiente 120 de zile (discutia este mai lunga si comporta cazuri de TVA la incasare sau declarare impozit profit/microintreprinderi) sa descopere cazurile de evaziune fiscala! 

Acum cativa ani, o persoana din conducerea ANAF (destept si scolit afara, credem noi) a introdus "criterii de selectie" a firmelor ce pot fi incluse in programul de control fiscal! In fapt, "acel destept din ANAF" (poate ne spune cineva cine a avut aceasta intiativa) a dorit, pe buna dreptate, sa nu lase posibilitatea "organului de control" sa controleze "cand vrea el si, mai ales, pe cine vrea el"!

Cu toate aceste soft-uri, platite cu foarte multi bani, dedicate ANAF (evidenta pe platitor, executare silita, selectie firme pentru control fiscal) se constata, cu intarziere foarte mare, cazuri de "evaziune fiscala la scara mare"! 

De ce? Deoarece, marii evazionisti "au timp de actiune"! Schema logica a softului "evidenta pe platitor" a fost creata de informaticieni buni dar sfatuiti de persoane care nu cunosc "efectele" evaziunii fiscale! Ca-n teoria: Cauza & Efect!

  "Taguri" articol:

Comentarii