Biserica Sf.Nicolae din Braila: Monument istoric

09Feb 11:00 2015 de brailei.ro Tipareste Articolul

Situata in incinta Ansamblului Centrului Istoric Braila, în zona intersectiei str. Ana Aslan cu str. Scolilor si in apropierea strazii Calea Calarasilor, intr-o zona cu caracter predominant rezidential (locuinte cu caracter reprezentativ datand din diferite perioade de evolutie a orasului modern, realizate in diferite stiluri arhitecturale) si cu o atmosfera traditional- urbana autohtona bine conservata, zona ce cuprinde si o concentrare relativ mare de imobile cu valoare de monumente istorice.

Din datele consemnate in documentele consultate rezulta ca existenta actualului imobil este mai veche decat cea a actualei constructii, pe locul acesteia existand anterior o alta biserica care fusese construita intre anii 1835 – 1837 pe un teren cu o suprafata aproximativa de 4500 m.p. situat la intersectia strazii denumite atunci Slatineanu (Slatiniano) si cea care va fi consemnata in editia din anul 1856 a ”Planului urbei si portului Braila” sub numele de “Scolei Publice”, biserica care fusese sfintita de P.S. Chesarie, Episcopul Buzaului.

Aceasta prima biserica a cazut prada unui incendiu in anul 1859 (5 octombrie) . 

Cu toate ca in unele surse este consemnat anul 1859 ca data a inceperii actualei cladiri (lucru discutabil in contextul conditiilor meteo – climatice ale perioadei din an cand ar fi fost posibil aceasta ca si al posibilitatilor tehnice ale timpului), alte surse (din arhiva bisericii) mentioneaza ca realizarea actualei constructii incepe in anul 1863 si se termina în anul 1865, an in care biserica este pictata de pictorul Petre Alexandrescu (absolvent al Academiei de Pictura din Roma, care realizase deja la acea data pictura bisericii manastirii Antim din Bucuresti) intr-un stil de inspiratie renascentista italiana si este sfintita de catre P.S. Melhisedec, Episcopul Dunarii de Jos Galati.

Comentarii