Gradina Publica Braila: Gradina Pasei, Belvedere sau Gradina Mare

07Noi
17:46
2012
de brailei.ro
Tipareste Articolul
Noi i-am spune "Orasul Soarelui" deoarece toate strazile brailei sunt in forma de evantai, toate merg spre Dunare.
Gradina Mare sau Gradina Publica se afla in zona dinspre Vadul Schelei si de-a lungul vremii a fost numita in mai multe feluri: Gradina Pasei in timpul ocupatiei otomane cand Braila era garnizoana turceasca, Gradina Belvedere, numita „Belvedere” din cauza privelistii admirabile spre Dunare, balta si Muntii Macinului si mai apoi Gradina Mare.
Gradina a fost realizata in timp ce primar al orasului Braila era Constantin Hepites (1835) si a fost denumita Gradina Belvedere datorita privelistii minunate care se vede inspre Dunare.
S-a amenajat apoi un chiosc metalic permanent unde concertau diferite fanfare pentru distractia oamenilor. Astazi, doar la vreo sarbatoare mare, comunitatea isi mai aduce aminte de existenta sa, acordurile fanfarei militare de la Casa Armatei reusind sa-l faca sa vibreze.
In timp s-au mai construit, in gradina, un bazin cu fantana arteziana in anul 1914 ce se afla pe alea principala a parcului, strajuind parca in fata intemperiilor vremii statuia marelui poet Mihai Eminescu, o fantana arteziana strajuita de doua ciobanite si un ceas din flori unic in tara la acea vreme.
Tot aici vei gasi renumitul rezervor de apa inalt de 40 de metri numit si „Castelul de apa” despre care astazi, poate pe buna dreptate se spune ca nu ramane decat o simpla marturie a unor vremuri in care brailenii inca mai puteau sa admire de pe platforma sa rotitoare panorama intregului oras, in timp ce acorduri de muzica acompaniau placut seara petrecuta la restaurantul din incinta sa.
In timp ce mergi pe a doua alee, in dreapta, vei intalni statuia scriitorului brailean, Panait Istrati, asezata aici cu un scop bine definit, si anume ca la numai cativa metri mai in spate vei gasi, privindu-te din drepta, Casa memoriala "Panait Istrati".
Pe aleile parcului vei mai gasi si bustul scriitorului Mihail Sadoveanu, despre care nu am gasit legaturi esentiale cu locatia parcului sau cu orasul nostru. Motivul amplasarii acesteia putand fi explicat ca acesta face parte din lista marilor personalitati ale Romaniei.
Exact in spatele statuii lui Panait Istrati vei gasi o cladire ce se doreste a fi "sectia de etnografie si arta a Muzeului Braila. Sincer, trecand prin zona, are aerul unei cladiri parasite, fara viata.
Imediat, in stanga, veti gasi o statuie a unei femei frumoase (ca toate brailencele de altfel), catalogata drept monument istoric, insa autoritatile nu au dorit sa mentioneze sau nu stiu istoria acestei statui, deoarece pe placuta atasata scrie doar ata "monument istoric", nu cine, ce si cum reprezinta acea statuie. Mai ales ca modernizarea Gradinii Publice s-a facut pe bani europeni.
In fine, dupa lungi cautari, aceasta este catalogata drept "Statuie Nud" sau "Extaz".
De altfel, in afara de busturile scriitorilor mentionati mai sus, pentru celelalte obiective de vazut in acest parc nu exista placute prin care vizitatorii sa fie informati cu detalii despre ceea ce vad.
Arheologii din cadrul Muzeului Brailei au gasit o posibila retea de canalizare, dar si dovezi ca pe faleza Dunarii au fost inmormântati oameni. Totodata, specialistii coordonati de Ionel Cândea au inceput sa sape pentru a scoate la iveala cea mai mare hruba pe care se spune ca a avut-o orasul. Cei interesati de hrubele din Braila, pot "viziona" un panou cu 3 imagini ...!
In Gradina Publica a Brailei, are loc traditionalul festival al florilor. Consiliul Judetean Braila organizeaza anual "Festivalul Florilor de Toamna".
Alte obiective turistice, economice sau sociale aflate in vecinatatea Gradinii Publice din Braila:
- Casa Cavadia afalata pe strada Gradinii Publice 4;
- Beci pe pe Str. Gradinii Publice 20, colt cu str. Vadul Schelei;
- Patinoarul Braila aflat in spatele gradinii publice;
- Liceul economic "Ion Ghica" ai carui elevi sau eleve sunt privilegiati de apropierea fata de acest obiectiv;
- Statia Peco de la Gradina Mare;
- Teren de tenis pe suprafata artificiala si balonul pentru fotbal;
- Clubul de Tenis Spartacus Str. Gradina Publica, Nr. 6. Telefon: 0751136686
"Taguri" articol:
vezi lista articole