Parcul Monument Braila

06Noi 15:24 2012 de brailei.ro Tipareste Articolul

Parcul Monument are aceiasi varsta cu parcul Gradina Mare, fiind mentionat pentru prima oara in 1833, cu ocazia construirii unui pod pe drumul Calarasilor pentru legatura cu Monumentul eroilor de la 1828. Desi monumentul nu mai exista denumirea parcului a ramas legata de acesta. Se stie ca monumentul amintit a fost realizat de arhitectul francez Villaye si infatisa o spada cu doua taisuri aflata pe un soclu langa care se gaseau doi lei. In 1916, monumentul a fost distrus de ocupantii turci.

Pentru o perioadă de timp parcul s-a numit parcul Kiseleff, în amintirea guvernatorului rus din perioada Regulamentelor Organice, acte cvasi constitutionale dar care au pus bazele occidentalizării Brăilei moderne. In anii 1833 -1834, din ordinul generalului Pavel Kiseleff, la un km de centrul orasului Braila, se ridica un monument menit sa aminteasca urmasilor ca pe acel loc, in timpul campaniei ruso-turce, o ghiulea dusmana a cazut chiar langa tarul Nicolae I, pe cand acesta inspecta fortificatiile. Monumentul ridicat din initiativa administratiei ruse a ramas profund intiparit in constiinta brailenilor, ca un simbol al eliberarii fostei raiale dupa trei secole de stapanire otomana.

Cu o suprafata de 90 ha dupa unele siteuri ce prezinta obiectivele turistice ale Brailei sau de 60 de ha dupa altele, este unul dintre cele mai mari parcuri interioare oraselor romanesti.

Lasand istoria si reveninde la zilele noastre aflati ca cca. 6,7 milioane de lei vor fi acordati de Primarie pentru lucrari de reabilitare si modernizare a Parcului "Monument", contractul fiind finantat din fonduri UE.

Ce veti gasi in Parcul "Monument" din Braila de azi:

 • Secţia de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului Braila se află amplasată în Parcul Monument. Clădirea Secţiei are în compunerea ei o sală de expoziţie permanentă, o sală de expoziţii temporare, o sală cu acvarii cu peşti exotici şi un laborator de conservare-restaurare.
 • Stadionul de fotbal "Municipal" pe care evolueaza echipa de fotbal CF Braila si uneori mai au loc intreceri de "dirt-track sau speedway";
 • Oraselul Copiilor, care arata asa cum arata;
 • Clubul de tenis Bursagrirom cu 8 terenuri de tenis pe zgura, inclusiv un teren dotat cu instalatie de nocturna, unde permanent in perioada aprilie-octombrie copiii pot lua lectii de tenis sub indrumarea a 2 antrenori de tenis care predau atat lectii de tenis pentru copii avansati cat cursuri de tenis pentru incepatori;
 • Terenurile de tenis de la Pescarusul din Parcul Monument langa terenul de rugby: are un teren de fotbal sintetic, 2 terenuri de tenis pe zgura si 3 terenuri de tenis pe bitum, avea cel putin si un teren de baschet.
 • Bazinul de Inot (pe perioada verii se transforma in ştrand) de langa "Liceul cu Program Sportiv" (telefon: 0339107185) care ofera copiilor braileni sansa de a lua lectii de inot contra sumei de 120 de lei 10 intrari (asa este termenul folosit pe siteul LPS). Pe aceeasi Alee (Alea Parcului nr.1 se ajunge si la terenurile de tenis Bursagrirom Braila.
 • Scoala particulara de fotbal "Luceafaul Braila” cu performante deosebite la nivelul fotbalului juvenil;
 • Stadionul de atletism, poate fi atractiv astazi, asa cum arata, glumind putin, pentru arheologi, insa autoritatile locale au promis ca il vor reabilita in cadrul proiectului prezentat mai sus. A vazut cineva cum persoane de toate varstele alearga in "rondoul" din fata stadionului ?
 • Aici au loc concerte ale Fanfarei Militare cu ocazia diferitelor manifestari organizate de autoritatile locale;
 • In timpul verii, pensionarii braileni au cateva mese de sah (nu stim daca si de table) insa sunt foarte aproape de terasele la a caror mese ei nu pot lua loc, ca nu isi permit. Nu stim cum de Primaria acorda autorizatii de functionare pentru aceste terase (mici, fripturi, manele si alte cele) la 10 metri de locul in care se presupune ca pensionarii isi petrec timpul liber;
 • Si, sa nu uitam, concertele organizate DOAR in campaniile electorale sau drift-urile cu masini in noptile in care politia locala "doarme in bocanci";

Terenuri de tenis de camp in Braila

Comentarii