Klaus Iohannis amana promulgarea legii bugetului de stat 2017

Grindeanu vs Iohannis discutii Buget 2017
16Feb 05:30 2017 de brailei.ro Tipareste Articolul

Update: Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat pe 2017! Aceste a declarat:

"Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparație între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut și ce se prevede pentru anul acesta, unde se constată o creștere de 14%, fără să fie vreo explicație undeva cum se ajunge la această creștere fenomenală. 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat. De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută, de peste 50 de miliarde.

Totuși, am decis astăzi, și am și făcut-o deja, am promulgat atât bugetul, cât și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget și Guvernul, care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru."

Stirea initiala:

Am primit ieri de la Parlament Legea bugetului și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. Am avut această discuție astăzi cu Prim-ministrul și Ministrul Finanțelor.

Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari.

Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute, în sume de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori.

Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite și în spațiul public. În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere și punctele de vedere prezentate astăzi de Prim-ministru și de Ministrul Finanțelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a declarat marți că "Președintele Klaus Iohannis ar trebui să aibă temeri în privința bugetului pe 2017 într-un termen rezonabil, astfel încât România să aibă în acest an buget".

La randul sau, Sorin Grindeanu a declarat: "Vorbim de un proiect de lege adoptat de Parlament, care este cât se poate de transparent. Acum, îngrijorarea pe care înțeleg că a transmis-o domnul președinte eu nu o împărtășesc (...). E adevărat că este un proiect ambițios și un proiect de buget care conține toate măsurile pe care le avem prinse în programul de guvernare și e normal să fie așa (...). De asemenea, suntem ambițioși pe ceea ce înseamnă absorbția fondurilor europene, spre deosebire de anul trecut".

  "Taguri" articol:

Comentarii