Un alt cutremur a zguduit Romania

27Feb 13:36 2015 de brailei.ro Tipareste Articolul

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter a avut loc în zona seismica Vrancea, vineri dimineata, 27 februarie 2015, la 08:11, potrivit Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).


Cutremurul s-a produs la o adancime de 129 kilometri.


Un cutremur puternic de 5,7 grade pe scara Richter a avut loc in Vrancea la sfarsitul lunii noiembrie a anului 2014. Adancimea cutremurului a fost de 40 km, motiv pentru care s-a simtit destul de puternic in jurul epicentrului.


Ministerul de Interne a lansat recent o campanie de informare nationala despre cum trebuie sa se comporte oamenii si ce masuri sa ia in caz de cutremur. Campania "Nu tremura la cutremur" prevede mai multe situatii in care pot fi surprinsii oamenii de cutremur: in interiorul casei, pe strada, la locul de munca, in centrele comerciale sau la scoala.


De exemplu, daca sunteti acasa atunci cand se produce cutremurul, ramaneti calmi si mergeti spre cel mai apropiat loc sigur. Asta poate fi sub tocul usa, sub o grinda sau in apropierea unui perete interior de rezistenta. De asemenea, trebuie sa stati departe de ferestre, pereti exteriori sau orice obiecte care va pot rani si opriti toate sursele de foc. Nu iesiti si nu alergati pe scari sau nu folositi liftul.


Daca sunteti pe strada, stati departe de cladiri, copaci, stalpi de electricitate sau orice alte obiecte care v-ar putea rani.


In cazul in care sunteti la locul de munca, se aplica aceleași reguli ca si in cazul in care sunteti acasa: mergeti la cel mai apropiat loc sigur (sub birou, sub o grinda sau sub tocul usii), stati departe de ferestre si peretii exteriori si nu iesiti afara sau sa nu luati liftul. Personalul tehnic va actiona conform procedurilor.


In cazul in care cutremurul se produce in timp ce va aflati intr-un centru comercial, stati aproape de un perete interior de rezistenta sau sub o grinda. Stati departe de ferestre, rafturi, pereti exteriori sau obiecte care va pot rani. Nu incercati sa mergeti afara si nu alergati pe scari. Puteti iesi din cladire dupa ce cutremurul s-a oprit si caile de evacuare sunt sigure, 


Daca sunteti la scoala, ramaneti calmi si ascundeti-va sub birou. Stati departe de ferestre sau pereti exteriori. Procesul de evacuare va incepe dupa ce cutremurul s-a oprit si caile de evacuare sunt considerate sigure.


Dupa ce cutremurul s-a oprit, parasiti cladirea, fara sa luati lucruri inutile cu dvs. 


Nu folositi telefoanele decat daca este necesar. Verificati instalatiile de gaze, apa si electricitate.

  "Taguri" articol:

Comentarii